Dziś bloga widziało

Q&A z postaciami-pytania i odpowiedzi.

  Witajcie, kochani! Pamiętacie, jak próbowałam zrobić Q&A ze mną, jako autorką? Dziękuję za wszystkie (nawet to jedno!) pytanie! Pomyśl...

poniedziałek, 15 czerwca 2020

Ciekawostek o kawie ciąg dalszy.

Witajcie moi kochani czytelnicy. Dziś znów porządna porcja ciekawostek o kawie. Bez zbędnego przedłużania-lecimy z tematem.

1.Kawą Woltera nazywamy filiżankę naparu z czekoladą lub kakao. Co oczywiste, nazwa ma związek ze słynnym filozofem. Wolter zwykł pijać taką kawę w ogromnych ilościach. Nie dziwi to wcale – przy kawie na ogół dobrze się filozofuje. (Potwierdzam XD)

2.Hongkong espresso to chwytliwa nazwa napoju przygotowywanego z kawy i herbaty. Połączenie kofeiny znajdującej się w kawie i teiny w herbacie znakomicie stymuluje organizm do pracy. Ciekawe, czy w azjatyckim ekspresie podają Hongkong espresso? 😉

3.Ziarna kawy są bogate w fitosterole (nienasycone kwasy tłuszczowe), kwas chlorogenowy oraz witaminę E. Olej tłoczony z palonych ziaren kawowca ma właściwości regenerujące, łagodzi podrażnienia, uelastycznia i poprawia ukrwienie skóry. Stosuje się go do pielęgnacji skóry oraz włosów.

4.Filiżanka espresso o pojemności 25-35 ml zawiera około 65 mg kofeiny. Dla porównania: w 250 ml kawy zaparzonej tradycyjnie z fusami jest średnio 95 mg kofeiny.

5.Bywają dni kiedy się nic nie chce… Czy zdarza wam się zaniedbać wtedy czyszczenie urządzeń do parzenia kawy? Czyste naczynia to podstawa smacznego i aromatycznego naparu! Brudna kawiarka, niedoczyszczony młynek lub kubek, w którym uprzednio piliście coś innego, znacznie wpłyną na smak i aromat kawy. Jeśli chcecie cieszyć się nieskazitelnym smakiem ulubionego naparu koniecznie czyście narzędzia po każdym użyciu! Szczególnie dotyczy to np. dyszy przy ekspresie.

6.idealna temperatura parzenia kawy to 95 °C! Warto jednak pamiętać, że kolejnym ważnym elementem jest podgrzanie filiżanki, tak aby kawa po przelaniu zbyt szybko nie wystygła – idealne byłoby podgrzanie jej do około 70°C.

7.Częsty błąd, jaki słyszy się w kawiarniach, polega na złym nazewnictwie małej czarnej. Nazwa espresso pochodzi od włoskiego słowa espressivo, co znaczy że jest ono wyraziste w smaku, a nie to, że szybko się je robi lub pije. Dlatego warto pamiętać, że słowo espresso nie pochodzi od angielskiego słowa express, a właśnie od włoskiego espressivo – zatem zawsze zamawiajcie ESPRESSO 🙂

8.Pewnie niewielu z Was wie, że mieszkańcy Skandynawii mają swój niezwykły przysmak: piją kawę z jajkiem! Tak, to prawda. Brzmi to dość dziwnie, ale podobno smak takiego naparu jest zadziwiająco dobry. Wystarczy w małym garnuszku zagotować ok 250 ml wody, następnie dodać do niej około dwie łyżki kawy zmieszanej z jajkiem i gotować aż zniknie piana. Podczas podgrzewania dodajemy jeszcze szklankę wody, po około 5 minutach przelewamy napar przez sitko i możemy próbować. Podobno Dobrze smakuje z mlekiem i cukrem.

9.Miłośników kawy możemy podzielić na dwa rodzaje: jedni piją kawę i nie wyobrażają sobie zmienić jej smaku poprzez dodanie cukru czy śmietanki. Drudzy smakują się w kawie z dodatkami: syropy smakowe, przyprawy, posypki… – możliwości jest bez liku. A jaką Ty wybierasz?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powered By Blogger

blog o tytule "Na wózku inwalidzkim przez świat po raz 2" czyli życie i świat oczami osoby niepełnosprawnej,czyli moimi

Szukaj na tym blogu

Lubię

  • Bruno Pelletier
  • Daniel Lavoie
  • Francja
  • Garou
  • Helene Segara
  • Julie Zenatti
  • Kanada
  • Katedra Marii Panny w Paryżu
  • Luck Mervil
  • Montreal
  • Musical "Notre Dame De Paris"
  • muzyka
  • Muzyka Francuska
  • Paryż
  • Patrick Fiori
  • podróże